Handmade tematica de Mărțișor – 23 ianuarie 2014

 

handmade-envelope-tutorial-materials

 

Ne pregătim pentru Târgul de Mărțișor, și corelat cu acest târg am avut-o alături pe Adina Presecan care ne-a introdus în tainele tehnicii quilling (modelaj cu fâșii de hârtie.) Am modelat flori, animale și datorită audienței calde și plină de voie bune ne-am modelat și săptămâna aceasta sufletul.

Am avut norocul să ne fie prezentată și modalitatea de a face o cutie pentru lucruri handmade, care nu necesita decât hartie și pricepere. Prezentarea a fost ținută de către Adriana Boncian.

Quilling-ul este o arta care realizeaza prin rularea unor fasii de hartie de grosimi diverse modele decorative.

Cu aceste modele se pot face si orna felicitari, tablouri, cutii de cadouri, ghirlande, diferite obiecte, chiar și mărțișoare. Se pot realiza ornamente care pot decora mese festive, vitrine si diverse evenimente.
Daca pentru realizarea proiectelor  unealta speciala de rasucit hartia este strict necesara, hartia in fasii de diferite marimi se poate pregati si acasa folosind hartie A4 colorata pe care o puteti taia cu ajutorul unui cutter si a unei rigle metalice la dimensiunile dorite.

Acesta a fost anunțul de participare:

23 ianuarie 2014 : Handmade tematica de Mărțișor

‘ Claca ‘ creativa a Asociției Părinte înFlorești va avea ca tematică manufacturarea de Mărțișoare!

Asociația va pune la dispoziția participanților toate materialele de care va fi nevoie, așa că vă așteptăm la o clacă recreativa, plină de voie bună ! Haideți cu cei mici și mari să lucrăm cot la cot și șă învățăm să facem mărțișoare.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.[1]

Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiindghiocelul.

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât Români cât și la Bulgari(sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului comun Daco-Tracic, anteriorromanizării la primii și slavizării la ultimii, deși legendele populare îi dau alte origini, care, la Bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681. Se mai consideră deasemenea că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

În Republica Moldova, în fiecare an are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie.[3] În acest an, festivalul se află la ediția a 47-a.

În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În localitățiletransilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele. În județul Bihor se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși. În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru ca să fie iubite. Tot aici, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților (in mod tradițional mărțișoarele sunt făcute de ele însele). În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.În zona Moldovei pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind la rândul lor fetelor mărțișoare de 8 martie (o mică diferență față de restul țării).

Pe scurt : va asteptam joi, 23 ianuarie, incepand cu ora 18.00 la sediul de pe Cetatii nr. 48 cu aceeasi parola de intrare : Happy Heart ! 

Puteți sa dați Join și pe Facebook și nu uita șă îți inviți și prietenii.

 

 

Tagged with: , ,
Posted in Handmade

Urmărește-ne pe Facebook